برهان برگزار کرد: نشست تخصصی رتبهبندی و کاربردهای آن در بازار سرمایه ، صنعت بیمه و نظام بانکی کشور
برگزاری نشست تخصصی رتبهبندی و کاربردهای آن در بازار سرمایه ، صنعت بیمه و نظام بانکی کشور توسط شرکت رتبهبندی اعتباری برهان
شرکت رتبهبندی اعتبار برهان به عنوان اولین شرکت رتبهبندی در کشور با همکاری مرکز مالی ایران همزمان با برگزاری شانزدهمین نمایشگاه صنعت مالی ، نشست تخصصی رتبهبندی و کاربردهای آن در بازار سرمایه ، صنعت بیمه و نظام بانکی کشور را با حضور فعالان صنعت مالی برگزار نمود .
بر اساس این گزارش، این نشست در محل برگزاری نمایشگاه بورس، بانک و بیمه (صنعت مالی) در سالن همایشهای ساختمان خلیج فارس نمایشگاه بین المللی تهران برگزار گردید.
جناب آقای دکتر بنیادی نائینی معاون توسعه و نوآوری و عضو هیئت عامل بیمه مرکزی
جناب آقای دکتر ناصر پور عضو هیئت مدیره و معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار
جناب آقای دکتر معصومی معاون اداره مطالعات و مقررات بانک مرکزی
جناب آقای دکتر روشن قلب مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار
جناب آقای دکتر محسنی مدیرعامل شرکت رتبهبندی اعتباری برهان
جناب آقای دکتر قهرمانی معاونت نظارت بر ناشران و اعضای بورس اوراق بهادار تهران
جزو اعضای هئیت علمی نشست تخصصی فوق بودند.
در حاشیه نمایشگاه صنعت مالی، نشست تخصصی رتبهبندی اعتباری و کاربردهای آن با همکاری شرکت رتبهبندی اعتباری برهان و مرکز مالی ایران برگزار شد. در این نشست آقای دکتر محسنی مدیرعامل شرکت رتبهبندی اعتباری برهان، آقای قهرمانی معاون نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران و آقای معصومی معاون اداره مطالعات و مقرّرات بانک مرکزی به ایراد سخنرانی پرداختند.
در ابتدای جلسه آقای دکتر محسنی سابقهای از رتبهبندی اعتباری در کشورهای مختلف ارائه نمود و اظهار داشت که با توجه به عقب افتادگی ایران در این زمینه حتّی در مقایسه با کشورهای مشابه، لازم است با الزام یا تشویق رتبهبندی در ایران، این فاصله با سرعت بیشتری کاهش یابد. وی همچنین عنوان داشت که تحت نظارتِ سازمان بورس بودنِ مؤسسات رتبهبندی، نباید این تصوّر را به وجود آورد که حوزه فعالیّت این مؤسسات فقط محدود به بازار سرمایه است؛ بلکه باید از خدمات این مؤسسات در همه بازارهای مالی از جمله نظام بانکی و بیمه نیز استفاده شود. همچنین وی خواستار تعیین مرز بین رتبهبندی اعتباری و اعتبارسنجی در قوانین و مقرّرات کشور شد.
در این جلسه آقای معصومی معاون اداره مطالعات و مقرّرات بانک مرکزی در خصوص مقرّرات مصوبِ بانک مرکزی در زمینۀ استفاده از خدمات رتبهبندی اعتباری در نظام بانکی، توضیحاتی ارائه داد. بر اساس توضیحات ایشان، متقاضیان اعتبارات بانکی بیش از 100 میلیارد تومان ملزم به رتبهبندی اعتباری میباشند. همچنین طبق مقرّرات جاری، از رتبهبندی اعتباری اعتبارگیرندگان در تعیین کفایت سرمایه بانکها استفاده میشود.
آقای قهرمانی معاون نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران نیز سخنران بعدی این نشست بود که در خصوص استفاده از رتبهبندی اعتباری در بورس تهران، توضیحاتی ارائه داد. وی اظهار داشت که هم اکنون برای پذیرش شرکتهای پروژه، این شرکتها باید رتبهبندی اعتباری شوند تا ریسکهای مختلف آنها روشن شود. ریسک احداث، شامل احتمال اتمام پروژه در چارچوب زمانی و هزینههای پیشبینی شده برای پروژه است و ریسک بهرهبرداری نیز احتمال تطبیق عملکرد پروژه با عملکرد پیشبینی شده و وصول به اهداف مالی برنامهریزی شده را دربر دارد که این ریسکها باید در گزارش رتبهبندی درج شده و به اطلاع هیأتمدیره برسد.
آقای قهرمانی در ادامه ضمن اشاره به رتبهبندی شرکتهای پذیرفته شده از نظر رعایت حاکمیت شرکتی، اظهار داشت که این امر به عهده مؤسسات حسابرسی گذاشته شده و براساس توافق اخیر هیأتمدیره سازمان بورس، شرکتهای رتبهبندی اعتباری نیز میتوانند این رتبهبندی را انجام دهند. در این زمینه آقای دکتر محسنی مدیرعامل شرکت رتبهبندی اعتباری برهان توضیح داد که چک لیست تهیه شده توسط سازمان بورس برای رتبهبندیِ حاکمیت شرکتی به میزان زیادی شامل بررسیهای شکلی است و شرکت برهان درخواست دارد به تدریج بررسیهای محتوایی نیز به چک لیست یادشده اضافه شود. وی ادامه داد که در برخی کشورها، تابلوهایی در بورسها تشکیل شده است و شرکتهایی که رتبه بالایی از نظر رعایت اصول حاکمیت شرکتی، زیست محیطی و ایفای مسئولیتهای اجتماعی دریافت میکنند در این تابلوها فهرست میشوند. با فهرست کردن این شرکتها در تابلوهای مجزا، به سرمایهگذاران این علامت داده میشود که شرکتهای یاد شده از پایداری بیشتری برخوردارند و به این ترتیب باعث افزایش علاقه سرمایهگذاران به شرکتهای مذکور میشوند که هزینه تامین مالی آن شرکتها را کاهش میدهد.
در ادامه آقای دکتر محسنی گفت که طبق مقرّرات جدید شرکت فرابورس ایران، ارتقاء یک شرکت از یک تابلو به تابلوی بالاتر، منوط به رتبهبندی اعتباری آن شرکت شده است. وی همچنین اظهار داشت که میزان وثیقه عرضهکنندگان کالا و اوراق سلف در بورس کالا میتواند بر اساس رتبه اعتباری عرضهکنندگان تعیین شود.
سپس برخی از شیوهنامههای شرکت رتبهبندی اعتباری برهان در خصوص رتبهبندی شرکتهای تولیدی و خدماتیِ غیرمالی و شرکتهای پروژه و شیوهنامه درجهبندی عملکرد و رتبهبندیِ کیفیتِ مدیریتِ صندوقهای سرمایهگذاری، با جزئیات بیشتری مطرح و به سؤالات حاضرین درجلسه پاسخ داده شد.